Mijn volledig geautomatiseerde blogsysteem met Zapier, Notion en ChatGPT

pexels junior teixeira 2047905 • Happy Business Kit

Automatiseringen zijn niet altijd noodzakelijk, maar kunnen je wel ontzettend veel tijd besparen en bepaalde processen waar je normaal tegenop kijkt ineens een stuk leuker maken.

Een van die processen is voor mij de processen rondom mijn blog.

Begin 2024 besloot ik een blog te gaan starten waarmee ik online ondernemers meer kon laten zien over de mogelijkheden van automatiseringen en online structuur. Ik had een duidelijk doel. Iedere week 2 blogs. En dan niet zomaar 100 woorden, maar echt kwalitatief goede blogs.

Je snapt al dat dat niet per se heel makkelijk is voor iemand die volgeboekt zit en daarnaast ook nog online programma’s verkoopt. Daarom ging ik aan de slag met automatiseringen om mij hierbij een handje te helpen en dit toch mogelijk te maken.

Hierbij een kijkje achter de schermen bij The Knowledge Hub.

Stap 1: Ideeën Genereren met ChatGPT

Alles begint met de ideeën voor de blog. Deze worden door ChatGPT gegenereerd, helemaal passend bij mijn werk en doelgroep.

Dit is de prompt die ik hiervoor gebruik:

				
					Ik wil mijn online platform de Happy Business Kit DE place-to-be maken voor online ondernemers om kennis op te doen over online organising, structuur, online systemen/tools & automatiseren. Hierbij komt een blog genaamd de Knowledge HUB die gratis beschikbaar wordt.

Tools die ik gebruik en dus ook vaker in de blogs wil benoemen zijn Notion, ActiveCampaign, Calendly, GMail, Google Calendar, Zapier en ChatGPT.

Kun je mij 50 blog ideeen geven die passen bij deze blog?
				
			


Deze ideeën worden vervolgens opgeslagen in Notion (dit gebeurt nog wel handmatig door te kopiëren plakken), waar ze worden nagekeken en geselecteerd voor verdere uitwerking. Alle ideeën die nu uitgewerkt kunnen worden krijgen een label in Notion genaamd “To write (automated)”.

Stap 2: Automatische Content Creatie met Zapier en ChatGPT

Als een database item in Notion het label “To write (automated)” krijgt, wordt er een automatisering in Zapier gestart. Deze automatisering activeert ChatGPT om een volledig uitgewerkte blogpost te creëren zodra een idee in Notion wordt goedgekeurd. Zapier stuurt de opdracht naar ChatGPT en slaat de gegenereerde content op in een Google Docs-bestand. Dit is de prompt die ik gebruik voor het schrijven van de blogpost: 

				
					Schrijf een uitgebreid en informatief blogartikel voor 'The Knowledge HUB', gericht op online ondernemers die hun bedrijfsprocessen willen optimaliseren met digitale tools en automatisering. Het onderwerp van dit artikel is 'X'. 

Het artikel moet beginnen met een inleiding die het belang van het onderwerp benadrukt, gevolgd door een gedetailleerde uitleg over hoe het specifieke online hulpmiddel kan worden ingezet om de achterkant van een bedrijf te organiseren en te structureren. Inclusief stappenplannen, praktische tips en best practices. Voeg ook voorbeelden toe van workflows of automatiseringen die met het hulpmiddel kunnen worden gecreëerd, en sluit af met een conclusie die de lezer aanzet tot actie. 

Zorg dat de toon deskundig, toegankelijk en motiverend is, en dat de content rijk is aan waardevolle inzichten voor ondernemers die hun bedrijfsefficiëntie willen verhogen.
				
			

De link naar dit Google Docs bestand wordt vervolgens toegevoegd aan het database item in Notion en het label dat eerder op “To write (automated)” stond wordt nu op “To check” gezet.

Stap 3: Finetuning en Goedkeuring

Zodra het label “To check” is toegevoegd weet ik dat ik het artikel kan gaan nakijken, aanpassen en finetunen. Er blijft altijd maar weinig over van de geschreven artikelen, maar het is een fijne inspiratie. Zodra de tekst helemaal klaar is wordt de blog op “To publish (automated)” gezet.

Stap 4: Publicatie Klaarzetten in WordPress

Zodra een blogpost de finale goedkeuring heeft, wordt Zapier weer getriggerd om het als een concept in WordPress te plaatsen. Hier kan het nog een laatste keer gecontroleerd worden voordat het definitief gepubliceerd wordt.

Dankzij deze automatiseringen blijft het leuk en haalbaar om tijd te besteden aan The Knowledge Hub. Kijk dus vooral eens naar de onderdelen in jouw bedrijf die op dit moment stroef lopen of niet haalbaar voelen en kijk of automatiseringen hierbij je een handje kunnen helpen.

Jij verdient een bedrijf waar je niet over op kunt houden

Na jaren te werken als webdesigner en automatiseerexpert, ontdekte ik mijn echte passie. Ondernemers helpen met het creëren van DE ultieme ervaring binnen hun bedrijf.

hbk founder • Happy Business Kit

More to read