Zapier mogelijkheden die iedere online ondernemer moet kennen

zapier automatiseringen die je moet kennen

Het managen van je bedrijf kan een hele uitdaging zijn, vooral als je nog veel handmatige taken uitvoert. Gelukkig is er een geweldige tool die je kan helpen bij het stroomlijnen van je bedrijfsprocessen en het verhogen van de efficiëntie: Zapier. In dit artikel delen we een aantal Zapier automatiseringen met je die je leven als ondernemer een stuk fijner maken.

First things first: Wat is Zapier precies?

Zapier is een krachtige tool die verschillende apps en software met elkaar verbindt door middel van automatiseringen, zelfs tools waarvan je normaal zou verwachten dat deze niet met elkaar kunnen communiceren! Het stelt je in staat om verschillende taken en acties te automatiseren, waardoor je tijd en energie kunt besparen. Zapier ondersteunt meer dan 2.000 apps, waaronder populaire programma’s zoals Gmail, Notion, Google Agenda.

Het gebruik van Zapier in je bedrijf

Zapier kan je helpen bij het stroomlijnen en automatiseren van je bedrijfsprocessen. Dit betekent dat je minder tijd hoeft te besteden aan routinematige taken en je meer kunt concentreren op het laten groeien van je bedrijf. Zapier kan je ook helpen bij het verminderen van menselijke fouten, altijd fijn. 🙂

De mogelijkheden van Zapier die jij moet kennen

Zapier heeft zoveel mogelijkheden dat veel ondernemers er stiekem een beetje bang van worden. Daarom delen we hieronder 5 onderdelen waarbij jij Zapier kunt inzetten en waardoor je nooit meer anders wilt.

1. Lead generatie

Een van de belangrijkste aspecten van een online bedrijf is het genereren van leads. Met Zapier kun je een automatisering opzetten waarbij nieuwe leads die binnenkomen via een formulier op je website automatisch worden toegevoegd aan je e-mailmarketinglijst of CRM-systeem. Op deze manier hoef je niet handmatig nieuwe leads te importeren en kun je je richten op het opvolgen van deze leads en het omzetten ervan in klanten.

Voorbeeld

Ik heb een gratis podcast. Wanneer je je aanmeld voor die podcast kom je in mijn e-mailsysteem, maar ook in mijn Notion leadbord. Dit is mogelijk dankzij Zapier.

2. Consistent online zichtbaar zijn

Consistent online zichtbaar zijn is een stuk makkelijker met behulp van Zapier. Met Zapier kun je een automatisering opzetten waarbij je nieuwe blogposts of producten automatisch kunt delen op je social media-accounts, maar bijvoorbeeld ook nieuwe blogposts automatisch online kunt plaatsen. Dit bespaart je tijd en zorgt ervoor dat je altijd online aanwezig bent.

Voorbeeld

Ik laat mijn blogs nadat ik ze in Notion geschreven heb automatisch plaatsen op mijn WordPress website.

3. Je omzet bijhouden

Als ondernemer is het belangrijk om je financiën goed bij te houden. Met Zapier kun je een workflow opzetten waarbij alle betalingen die binnenkomen in je boekhoudsysteem worden geregistreerd en automatisch worden gesynchroniseerd met je CRM-systeem. Op deze manier kun je in één oogopslag zien wat jouw omzet op dit moment is.

Voorbeeld

Ik heb mijn MoneyBird aan mijn Notion gekoppeld, waardoor ik direct in mijn Finance Dashboard kan zien wat mijn omzet is en hoe het gaat met mijn omzetdoel.

4. Project management

Als je een team hebt, is het belangrijk om efficiënt te communiceren en taken te verdelen. Met Zapier kun je een workflow opzetten waarbij nieuwe taken in je project management tool automatisch worden toegewezen aan de juiste persoon. Dit zorgt voor een gestroomlijnde communicatie en verhoogt de productiviteit van je team.

Voorbeeld

Ik vind het fijn om voicememo’s op te nemen voor teamleden, maar weet ook dat dit niet fijn is om terug te moeten luisteren als je er taken uit moet halen. Daarom neem ik een voicememo op, sla ik hem op in een specifieke map en wordt die vanuit daar in Notion gezet, getranscribeerd en al. Zapier hangt hem op basis van de map aan het juiste teamlid en voegt de naam van de memo toe als titel.

5. Klantenservice

Als online ondernemer is het belangrijk om je klanten tevreden te houden en snel te reageren op hun vragen. Met Zapier kun je een workflow opzetten waarbij elke keer dat een klant een e-mail stuurt naar je klantenservice e-mailadres, er automatisch een taak wordt aangemaakt in je project management tool om te reageren op de e-mail. Op deze manier hoef je niet handmatig e-mails te controleren en kun je je klanten een snelle en efficiënte service bieden.

Voorbeeld

Ik heb een map met ‘to do’ in mijn mailbox. Wanneer ik een mail zie met een taak die ik moet uitvoeren, zet ik hem in deze map en wordt er automatisch een taak aangemaakt in Notion om deze taak uit te voeren. Zo heb ik al mijn taken op één plek.

Laat je niet overweldigen door alle mogelijkheden van Zapier

Zapier is een geweldige tool die je kan helpen bij het optimaliseren van je bedrijfsprocessen en het verhogen van de efficiëntie, maar kan ook zorgen voor overweldiging en ruis. Bedenk daarom vooraf wat je graag zou willen automatiseren/stroomlijnen in je bedrijf en ga vervolgens op zoek naar de mogelijkheden van Zapier voor dit vraagstuk.

Op deze manier gebruik je Zapier echt alleen voor de onderdelen die je ook echt wilt stroomlijnen en ga je geen extra ruis toevoegen aan je bedrijf.

Jij verdient een bedrijf waar je niet over op kunt houden

Na jaren te werken als webdesigner en automatiseerexpert, ontdekte ik mijn echte passie. Ondernemers helpen met het creëren van DE ultieme ervaring binnen hun bedrijf.

hbk founder • Happy Business Kit

More to read